Pierogi z soczewicą
- Czas 2 godz.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 500 g |
masło | 200 g |
sól | 1 łyżeczka |
żółtka | 2 |
śmietana kwaśna | 1 szklanka |
drożdze | 30 g |
mleko | 3 łyżki |
cukier | 1 łyżeczka |
Farsz: | |
sucha soczewica zielona lub brązowa | 1 szklanka |
cebula | 1 |
masło do smażenia | 3 łyżki |
jajka na twardo | 2 |
ziemniaki | 3 |
sól i pieprz | do smaku |
Namoczyć soczewicę na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotować jajka na twardo. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na maśle (można zastąpić masło oliwą). Obrane ziemniaki i jajka oraz odcedzoną soczewicę zemleć przez maszynkę. Dodać cebulę, doprawić do smaku. Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą. Dodać drożdże, gdy zaczyn ruszy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Nałożyć farsz, zlepić formując ozdobny rant. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać pierogi. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem lub śmietanką. Piec około 20 minut aż będą rumiane. Smakują na ciepło i na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.