Pierogi z kaszy jaglanej

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 350 g
jajko 1
kasza jaglana 200 g
twaróg 200 g
cebula 1 duża
boczek wędzony 100 g
sól, pieprz, majeranek
olej
Znakomita alternatywa dla ruskich pierogów.

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować na sypko. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać do kaszy razem z twarogiem, wymieszać, dodać przyprawy, doprawić. Zagnieść ciasto z mąki i jajka, z dodatkiem wody, rozwałkować i wykroić je na krążki lub kwadraty. Nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę i stopić. Skwarkami okrasić ugotowane uprzednio pierogi.

Przepis przygotowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.

   

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.