Pierogi z bryndzą i cząbrem
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto z naszego przepisu | |
ugotowane ziemniaki | 400 gram |
kozia bryndza | 250 gram |
cebula | 2 |
masło klarowane (do smażenia) |
cząber | szczypta |
masło | pół łyżeczki |
sól , pieprz | |
olej | 1 łyżka |
kwaśna śmietana (do podania) |
Pierogi z bryndzą i cząbrem to podkarpacka wariacja na temat tradycyjnych ruskich. Tak przygotowane pierogi mają wyrazisty, słonawy smak i doskonały aromat.
Przygotować ciasto na pierogi z tego przepisu. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać bryndzę, podsmażone cebule i doprawić cząbrem, solą oraz pieprzem. Rozwałkować ciasto na pierogi. Szklanką o szerokiej średnicy lub dużym kubkiem wyciąć okręgi z ciasta. Nafaszerować pierogi. Zwinąć w kształt tradycyjnego, polskiego pieroga a następnie złączyć rogi ciasta. W dużym garnku zagotować wodę. Do wody dodać 2 łyżeczki soli i łyżkę oleju. Na gotującą się wodę wrzucać partiami pierogi. Od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.