- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto z naszego przepisu | |
ugotowane ziemniaki | 400 gram |
kozia bryndza | 250 gram |
cebula | 2 |
masło klarowane (do smażenia) |
cząber | szczypta |
masło | pół łyżeczki |
sól , pieprz | |
olej | 1 łyżka |
kwaśna śmietana (do podania) | |
Przygotować ciasto na pierogi z tego przepisu. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać bryndzę, podsmażone cebule i doprawić cząbrem, solą oraz pieprzem. Rozwałkować ciasto na pierogi. Szklanką o szerokiej średnicy lub dużym kubkiem wyciąć okręgi z ciasta. Nafaszerować pierogi. Zwinąć w kształt tradycyjnego, polskiego pieroga a następnie złączyć rogi ciasta. W dużym garnku zagotować wodę. Do wody dodać 2 łyżeczki soli i łyżkę oleju. Na gotującą się wodę wrzucać partiami pierogi. Od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...