Pierogi ruskie
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto według przepisu podstawowego | 1 porcja |
ziemniaki | 750 g |
twaróg | 250 g |
cebula | 2 |
masło | 3 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
okrasa: skwarki, zrumieniona cebulka, masło, śmietana | do podania |
Kultowe danie kuchni polskiej. Ważne aby w farszu ziemniaków było więcej niż twarogu.
Przygotować ciasto według przepisu:
http://www.smakizycia.pl/search?c=&s=ciasto+na+pierogi/
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić. Cebule pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków z cebulą i twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto. Wycinać szklanką krążki, na każdy nakładać kulkę farszu. Starannie zlepiać brzegi ciasta. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną gotować jeszcze 1-2 minuty i wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z ulubiona okrasą: zrumienioną cebulką, skwarkami, zrumienionym masłem lub śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.