Pierogi ruskie

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto według przepisu podstawowego 1 porcja
ziemniaki 750 g
twaróg 250 g
cebula 2
masło 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
okrasa: skwarki, zrumieniona cebulka, masło, śmietana do podania
Kultowe danie kuchni polskiej. Ważne aby w farszu ziemniaków było więcej niż twarogu.

Przygotować ciasto według przepisu:

 http://www.smakizycia.pl/search?c=&s=ciasto+na+pierogi/

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić. Cebule pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków z cebulą i twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto. Wycinać szklanką krążki, na każdy nakładać kulkę farszu. Starannie zlepiać brzegi ciasta. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną gotować jeszcze 1-2 minuty i wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z ulubiona okrasą: zrumienioną cebulką, skwarkami, zrumienionym masłem lub śmietaną.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.