- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto według przepisu podstawowego | 1 porcja |
ziemniaki | 750 g |
twaróg | 250 g |
cebula | 2 |
masło | 3 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
okrasa: skwarki, zrumieniona cebulka, masło, śmietana | do podania |
Przygotować ciasto według przepisu:
http://www.smakizycia.pl/search?c=&s=ciasto+na+pierogi/
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić. Cebule pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków z cebulą i twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto. Wycinać szklanką krążki, na każdy nakładać kulkę farszu. Starannie zlepiać brzegi ciasta. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną gotować jeszcze 1-2 minuty i wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z ulubiona okrasą: zrumienioną cebulką, skwarkami, zrumienionym masłem lub śmietaną.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Rosół Pho
- 7. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 8. Szparagowy zawrót głowy
- 9. Prawdziwe spaghetti bolognese
- 10. Dynia nie jedno ma imię
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...