Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować podłużną formę masłem i oprószyć bułką tartą. Przesiać do miski mąkę, razem z kakao, solą, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Utrzeć dokładnie masło z cukrem na puszystą masę. Ubijać na małych obrotach, dodając powoli miód, a następnie żółtka. Wymieszać masę z mąką i dolać mleko. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Ubić białka na sztywną pianę i porcjami delikatnie połączyć z masą. Dodać białą czekoladę i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch i piec ok. 50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia za bardzo się rumieni, przykryć pergaminem. Sprawdzić patyczkiem czy piernik jest upieczony i wyjąć z piekarnika. Wystudzić i przechowywać przykryty ściereczką. Piernik jest najlepszy po paru dniach.
Do podania przygotować polewę czekoladową: rozpuścić czekoladę z masłem i posmarować wierzch ciasta. Pokroić na kawałki jak polewa zastygnie.
- Czas 1 godz. 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 200 g |
mąka żytnia | 100 g |
kakao | 1 łyżka |
mielone goździki | 1/2 łyżeczki |
cynamon | 1/2 łyżeczki |
bułka tarta | 1 kopiata łyżka |
drobny cukier | 180 g |
płynny miód | 100 g |
mleko | 1/2 szklanki |
posiekana biała czekolada | 1 tabliczka |
gałka muszkatołowa | szczypta |
gorzka czekolada | 1 tabliczka |
masło (na polewę) | 3 łyżki |
sól | szczypta |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
masło | 5 łyżek |
jajka | 3 |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...