Piernik staropolski
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 40 dni
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 1 kg |
miód | 1/2 kg |
cukier | 1/2 kg |
masło lub smalec | 250 g |
jajka | 3 |
soda oczyszczona | 3 łyżeczki |
mleko | 1/2 szklanki |
sól | 1/2 łyżeczki |
przyprawa korzenna | 1-3 torebki |
orzechy włoskie (niekoniecznie) | 300 g |
do przełożenia (do wyboru): | |
powidła śliwkowe | 500 g |
kajmak | 500 g |
Nutella | 500 g |
Zagotować w miód z masłem, cukrem i przyprawą korzenną. Ostudzić aby było letnie. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Wymieszać masę miodową z mąką, jajkami i sodą. Ewentualnie dodać pokrojone orzechy. Można wyrabiać mikserem końcówką z hakiem. Ciasto przełożyć do kamiennego naczynia, przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w chłodnym miejscu (dobry jest garaż lub balkon, pod warunkiem, że nie ma mrozu). Po tym czasie (czyli po 4 tygodniach lub innym czasei leżakowania) ciasto podzielić na kilka części w zależności od wielkości blachy do pieczenia. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć 1,5 – 2 cm grubości. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C bez termooobiegu (ok 15 minut). Sprawdzić patyczkiem. Upieczone blaty ostudzić i przełożyć ulubionym przełożeniem (można np. zrobić jedną warstwę powideł, drugą czekolady, trzecią kajmaku). Przełożony piernik należy przykryć np. stolnicą i obciążyć. Trzeba go też owinąć folią spożywczą aby nie wysechł lub wstawić na kilka dni do wilgotnej piwnicy (ale skąd ją dziś wziąć?!).
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.