Pierniczki świąteczne
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 250 g |
miód | 2 łyżki |
cukier | 50 g |
jajko | 1 |
kakao | 1 łyżka |
mleko | 1 łyżka |
soda | 1/2 łyżeczki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
przyprawa piernikowa | 1 łyżeczka |
masło | 50 g |
Można je upiec wcześniej i trzymać nawet kilka tygodni w zamkniętej puszce
Zagotować masło, cukier, miód, kakao i przyprawę piernikową. Ostudzić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, jajko i sodę rozpuszczoną w gorącym mleku. Wyrobić ciasto. Rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać foremką małe pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 190C. Uwaga: zimne pierniczki polukrować.
Więcej przepisów na Święta Bożego Narodzenia - Sprawdź!
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.