- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 300 g |
cukier | 150 g |
proszek do pieczenia | 3 łyżeczki |
przyprawa korzenna | 4 łyżeczki |
kakao | 2 łyżki |
jajka | 3 |
Zmielone orzechy lub migdały | 150 g |
Posiekane Migdały | 100 g |
rodzynki | 50 g |
Smażona skórka pomarańczowa | 50 g |
Skórka cytrynowa kandyzowana | 50 g |
mleko | 1 szklanka |
Opłatki do pieczenia | |
Lukier lub polewa czekoladowa | |
Rodzynki moczyć 5 minut we wrzątku. Odcedzić. Zmiksować miękkie masło, cukier i jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao i zmielonymi orzechami (migdałami). Dodawać mąkę porcjami do masy jajecznej, miksując na wolnych obrotach. Dodać mleko i bakalie. Rozłożyć na blasze opłatki lub wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim kółka o średnicy ok. 5 cm. Nagrzać piekarnik do 180 C. Piec pierniczki 15-18 minut. Zimne polukrować lub polać polewą czekoladową.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...