PIEGUSEK PODRÓŻNY

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mak niebieski 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
białka z jaj kurzych 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 opakowanie
masło 1/2 kostki
aromat zapachowy śmietankowy 23 krople
sól szczypta
biała czekolada 12 tabliczki
tłuszcz i bułka tarta do formy odrobina
Tłuszcz roztapiamy w garnuszku i studzimy.
Mąkę, proszek i mak mieszamy w misce.
 
Białka ubijamy na sztywno mikserem ze szczyptą soli. Następnie dosypujemy powoli cukier i dalej miksujemy na sztywno. Kolejny element to miks mąki, maku i proszku do pieczenia - dosypujemy go małymi porcjami do piany, cały czas ubijając. 
 
Na końcu dolewamy małymi porcjami wystudzony tłuszcz, również miksując aż do uzyskania jednolitej masy upstrzonej czarnymi kropeczkami maku, rzecz jasna. :-)
 
Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
 
Smacznego! :-) 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.