Pieczony pasternak
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
pasternak | pół kilo |
masło klarowane | 3 łyżki |
tyminanek | garść świeżego lub 1 |
sól morska |
Frytki z pasternaku są intersującą, zdrową alternatywą dla czipsów czy frytek z mrożonki.
Pasternak obrać, pokroić w grube słupki. Masło rozgrzać na patelni. Nagrzać piekarnik do 220C. Wysypać słupki pasternaku na blaszkę, polać masłem. Potrząsnąć aby masło obkleiło wszystkie kawałki. Wstawić do piekarnika na 10 minut. W połowie pieczenia przegarnąć. Sprawdzić jedną „frytkę” i w razie potrzeby dopiekać jeszcze 5 minut. (Czas pieczenia zależy od tego jak młody jest pasternak.) Gotowy pasternak posypać świeżo zmieloną solą morską i tymiankiem. Podawać jako przekąskę lub dodatek do mięsa.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.