Pieczony pasternak

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pasternak pół kilo
masło klarowane 3 łyżki
tyminanek garść świeżego lub 1
sól morska
Frytki z pasternaku są intersującą, zdrową alternatywą dla czipsów czy frytek z mrożonki.

Pasternak obrać, pokroić w grube słupki. Masło rozgrzać na patelni. Nagrzać piekarnik do 220C. Wysypać słupki pasternaku na blaszkę, polać masłem. Potrząsnąć aby masło obkleiło wszystkie kawałki.  Wstawić do piekarnika na 10 minut. W połowie pieczenia przegarnąć. Sprawdzić jedną „frytkę”  i w razie potrzeby dopiekać jeszcze 5 minut. (Czas pieczenia zależy od tego jak młody jest pasternak.) Gotowy pasternak posypać świeżo zmieloną solą morską i tymiankiem. Podawać jako przekąskę lub dodatek do mięsa.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.