- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
pasternak | pół kilo |
masło klarowane | 3 łyżki |
tyminanek | garść świeżego lub 1 |
sól morska | |
Pasternak obrać, pokroić w grube słupki. Masło rozgrzać na patelni. Nagrzać piekarnik do 220C. Wysypać słupki pasternaku na blaszkę, polać masłem. Potrząsnąć aby masło obkleiło wszystkie kawałki. Wstawić do piekarnika na 10 minut. W połowie pieczenia przegarnąć. Sprawdzić jedną „frytkę” i w razie potrzeby dopiekać jeszcze 5 minut. (Czas pieczenia zależy od tego jak młody jest pasternak.) Gotowy pasternak posypać świeżo zmieloną solą morską i tymiankiem. Podawać jako przekąskę lub dodatek do mięsa.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...