- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety z karpia zatorskiego ChNP | 600 g |
suszone jabłka | 100 g |
suszone gruszki | 100 g |
suszone podgrzybki | 50 g |
masło | 4 łyżki |
sok z 1/2 cytryny |
czerwona cebula | 1 |
miód pitny trójniak GTS | 1/2 szklanki |
wywar warzywny | 1 szklanka |
sól, biały pieprz | do smaku |
tymianek suszony | 1 łyżeczka |
mielone goździki | ćwierć łyżeczki |
Suszone owoce oraz grzyby moczyć osobno przez godzinę, a następnie gotować (również osobno) przez 15 min. Odcedzić, osączyć, a gdy wystygną - pokroić w drobną kostkę. Na 3 łyżkach masła podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Gdy się zeszkli - dodać owoce i grzyby. Wymieszać i podlać trójniakiem. Dusić, aż do całkowitego odparowania płynu, pod koniec doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i goździkami.
W międzyczasie filety z karpia oczyścić ze skóry i ości, umyć i podzielić na 4 porcje. Każdy z czterech kawałków przekroić następnie wzdłuż (otrzymamy 4 podwójne płaty), posypać solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Na każdy płat karpia nałożyć owocowo-grzybowe nadzienie i przykryć drugim płatem. Na wierzchu każdego kawałka położyć orzeszek masła. Karpia przełożyć na blachę i podlać wywarem warzywnym. Piec 20 min w temp. 140°C.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...