Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyszorować i osuszyć ziemniaki. Nakłuć każdy ziemniak widelcem, posmarować olejem i posypać solą i pieprzem. Żeby skórka była miękka należy przed pieczeniem zawinąć ziemniaki w folię aluminiową, żeby była chrupiąca – nie zawijać. Ułożyć ziemniaki na blasze. Piec godzinę. Sprawdzić nożem, czy środki są miękkie. Wymieszać wszystkie składniki okrasy. Ziemniaki przekroić na połówki. Podawać z jogurtowo-ziołową okrasą.
Pieczone ziemniaki
- Czas 1 godz. 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 4 (odmiany mączystej |
olej | 1 łyżka |
sól i pieprz | |
gęsty jogurt | 500 ml |
czosnek | 4 ząbki |
świeży koper | 4 łyżki |
szczypiorek | 4 łyżki |
natka | 4 łyżki |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.