Nagrzać piekarnik do temperatury 180⁰C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową. Gotować ziemniaki w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić ziemniaki i wyłożyć na blachę. Przekroić główkę czosnku na pół i ułożyć obie połówki na ziemniakach. Posypać listkami rozmarynu, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Piec około 30–40 minut. Zdjąć ziemniaki z blachy i przełożyć na duży półmisek. Wycisnąć upieczony czosnek na ziemniaki i wymieszać. Przed podaniem przybrać rozmarynem.
Tak przygotowane ziemniaki możemy podawać zarówno do ryb jak i mięs.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
małe ziemniaki | 2000 g |
czosnek | 1 główka |
świeży rozmaryn | 2 gałązki |
oliwa z oliwek | |
sól | |
pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...