Pieczone żeberka z batatami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
żeberka wieprzowe 1,5 kg
bataty (słodkie ziemniaki) 1,5 kg
oliwa ok. 6 łyżek
wino czerwone wytrawne 150 ml
czosnek 4 ząbki
pieprz czarny grubo zmielony 2 łyżeczki
kminek 2 łyżeczki
suszone zioła 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Oryginalny pomysł na proszony obiad.

Żeberka umyć, podzielić na porcje, lekko naciąć z wierzchu miedzy kośćmi. Rozetrzeć czosnek i natrzeć mięso. Wymieszać kminek, pieprz i suszone zioła. Natrzeć mięso. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy. Szybko obsmażyć żeberka na silnym ogniu. Przełożyć do szerokiej brytfanki. Podlać winem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1980 C. Piec 40 minut. Bataty umyć (nie obierać) i pokroić w grube słupki. Natrzeć oliwą. Dołożyć bataty do brytfanki z mięsem, odkryć i piec aż bataty będą miękkie (ok 20minut). Podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.