Pieczone żeberka z batatami
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
żeberka wieprzowe | 1,5 kg |
bataty (słodkie ziemniaki) | 1,5 kg |
oliwa | ok. 6 łyżek |
wino czerwone wytrawne | 150 ml |
czosnek | 4 ząbki |
pieprz czarny grubo zmielony | 2 łyżeczki |
kminek | 2 łyżeczki |
suszone zioła | 2 łyżeczki |
sól i pieprz do smaku |
Oryginalny pomysł na proszony obiad.
Żeberka umyć, podzielić na porcje, lekko naciąć z wierzchu miedzy kośćmi. Rozetrzeć czosnek i natrzeć mięso. Wymieszać kminek, pieprz i suszone zioła. Natrzeć mięso. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy. Szybko obsmażyć żeberka na silnym ogniu. Przełożyć do szerokiej brytfanki. Podlać winem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1980 C. Piec 40 minut. Bataty umyć (nie obierać) i pokroić w grube słupki. Natrzeć oliwą. Dołożyć bataty do brytfanki z mięsem, odkryć i piec aż bataty będą miękkie (ok 20minut). Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.