- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
żeberka wieprzowe | 1,5 kg |
bataty (słodkie ziemniaki) | 1,5 kg |
oliwa | ok. 6 łyżek |
wino czerwone wytrawne | 150 ml |
czosnek | 4 ząbki |
pieprz czarny grubo zmielony | 2 łyżeczki |
kminek | 2 łyżeczki |
suszone zioła | 2 łyżeczki |
sól i pieprz do smaku | |
Żeberka umyć, podzielić na porcje, lekko naciąć z wierzchu miedzy kośćmi. Rozetrzeć czosnek i natrzeć mięso. Wymieszać kminek, pieprz i suszone zioła. Natrzeć mięso. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy. Szybko obsmażyć żeberka na silnym ogniu. Przełożyć do szerokiej brytfanki. Podlać winem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1980 C. Piec 40 minut. Bataty umyć (nie obierać) i pokroić w grube słupki. Natrzeć oliwą. Dołożyć bataty do brytfanki z mięsem, odkryć i piec aż bataty będą miękkie (ok 20minut). Podawać natychmiast.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...