Pokroić wszystkie warzywa w cienkie plasterki. Plasterki pomidora pokroić na pół. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Posmarować foremkę oliwą i układać naprzemiennie warzywa: zielona cukinia, żółta cukinia, ziemniak, pomidor. Wypełnić całą foremkę warzywami. Posolić, posypać ziołami prowansalskimi , skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i pic 50-60 minut. Podawaćz białym pieczywem i czerwonym winem. Uwaga. Cukinia najlepiej smakuje zimą, wtedy kiedy jest najdroższa.
Pieczone warzywa po prowansalsku
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
zielona cukinia | 1 |
żółta cukinia | 1 |
ziemniak | 1 |
pomidor | 1 |
zioła prowansalskie | |
oliwa |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.