Pieczone warzywa korzeniowe
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
marchew | 3 |
pietruszka | 3 |
seler | 1 |
pasternak | 3 |
Cebula czerwona | 2 |
czosnek | 3 ząbki |
świeży rozmaryn | gałązka |
oliwa | |
sól i pieprz do smaku |
To bardzo proste danie o zaskakującym smaku. Idealne na rodzinne przyjęcie.
Obrać warzywa i pokroić w słupki. Obrać czosnek i przekroić każdy ząbek na pół. Cebulę pokroić w grube paski. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować blachę oliwą, rozłożyć słupki warzyw razem czosnkiem i cebulą w jednej warstwie. Posolić gruboziarnistą solą morską, skropić oliwą i posypać listkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika Piec 30–40 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.