Pieczone warzywa korzeniowe

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchew 3
pietruszka 3
seler 1
pasternak 3
Cebula czerwona 2
czosnek 3 ząbki
świeży rozmaryn gałązka
oliwa
sól i pieprz do smaku
To bardzo proste danie o zaskakującym smaku. Idealne na rodzinne przyjęcie.

Obrać warzywa i pokroić w słupki. Obrać czosnek i przekroić każdy ząbek na pół. Cebulę pokroić w grube paski. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować blachę oliwą, rozłożyć słupki warzyw razem czosnkiem i cebulą w jednej warstwie. Posolić gruboziarnistą solą morską, skropić oliwą i posypać listkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika Piec 30–40 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.