- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
zielone szparagi | 1 pęczek |
filet z łososia | 300 g |
oliwa | 5 łyżek |
sól i kolorowy pieprz do smaku | |
cytryna do podania | |
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końcówki. Włożyć szparagi do naczynia żaroodpornego, pokropić oliwą, posypać solą i lekko oprószyć pierzem. Łososia umyć, osuszyć, lekko posolić, skropić oliwą, przekroić na pół (dzieląc na dwie porcje). Każdy kawałek ryby skroić oliwą i owinąć folią aluminiową. Włożyć łososia do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30 minut. Po 20 minutach odchylić folię u góry aby łosoś się zrumienił. Po 10 minutach pieczenia ryby, obok łososia wstawić naczynie ze szparagami. Piec 10 minut. Wyjąć szparagi i poruszać nimi. Włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjąć. Podawać kawałki łososia na szparagach oprószone kolorowym pieprzem z dodatkiem cząstek cytryny.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...