Piekarnik rozgrzać do 200°C. Awokado pokroić na podłużne kawałki. Pistacje obrać i drobno posiekać. Jajka wbić do miski i rozkłócić widelcem. Mąkę wsypać do miski. Do drugiej miski wsypać bułkę tartą, posiekane pistacje i starty parmezan. Każdy kawałek awokado obtoczyć: najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z parmezanem i pistacjami. Piec około 10-15 minut aż „frytki” zrumienią się. Podawać z salsą pomidorową lub kwaśną śmietaną.
Pieczone frytki z awokado
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
awokado (nie zbyt dojrzałe) | 2 sztuki |
mąka | 1 szklanka |
orzechy pistacjowe | 150 gram |
bułka tarta | 1 szklanka |
parmezan starty | 70 gram |
1-2 jaja |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.