Pieczone bataty
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bataty (słodkie ziemniaki) | 1 kg |
oliwa | 3 łyżki |
mieszanka ziół prowansalskich | 2-3 łyżki |
czosnek | 2-3 ząbki |
sól i pieprz do smaku |
Słodkie, pełne odżywczych wartości bataty smakują znakomicie upieczone z ziołami. Podaj je zamiast tradycyjnych frytek!
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w cząstki. Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obtoczyć bataty w oliwie i ziołach. Ułożyć na blasze. Piec około 25 minut. Podawać jako przekąskę lub dodatek do mięsa lub warzyw.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.