- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bataty (słodkie ziemniaki) | 1 kg |
oliwa | 3 łyżki |
mieszanka ziół prowansalskich | 2-3 łyżki |
czosnek | 2-3 ząbki |
sól i pieprz do smaku | |
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w cząstki. Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obtoczyć bataty w oliwie i ziołach. Ułożyć na blasze. Piec około 25 minut. Podawać jako przekąskę lub dodatek do mięsa lub warzyw.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...