- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | 1 |
świeża papryczka chili | 1 |
mielona kolendra | 1 łyżka |
starta gałka muszkatołowa | 1/2 łyżeczki |
oliwa z oliwek | 6 łyżek |
Nagrzać piekarnik do temperatury 200⁰C. Przekroić dynię na pół, wyjąć pestki i pokroić na łódeczki. Pokroić papryczkę chili w krążki. Jeśli danie ma być mniej pikantne – usunąć pestki, najlepiej w gumowych rękawiczkach. Utrzeć w moździerzu papryczkę z kolendrą, dużą szczyptą soli i pieprzu. Dodać startą gałkę i wlać oliwę. Dokładnie wymieszać marynatę, tak żeby przyprawy uwolniły aromat. Włożyć kawałki dyni do żaroodpornego naczynia i natrzeć marynatą. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C i piec około 30–40 minut, aż dynia będzie miękka.
Tak upieczona dynia jest świetnym dodatkiem do świątecznych mięs.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...