Pieczona noga z indyka

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
nogi indycze 3
masło 6 łyżek
sól
czosnku 3 ząbki
ulubione zioła (np. tymianek, rozmaryn)
½ szklanki wody
czosnek 3 ząbki
Podudzie z indyka jest najlepszą częścią tego drobiu. To czerwone mięso ma wyrazisty smak i jest bardzo miękkie. Najlepiej smakuje jeśli dzień wcześniej zamarynuje się je w oleju wymieszanym z przyprawami i solą.

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Mięso umyć i osuszyć. Pod skórę wsunąć kawałki masła i posiekany czosnek, a wierzch oprószyć solą i ulubionymi ziołami. Nogi przełożyć do brytfanny. Piec bez przykrycia przez 1,5 do 2 godzin, aż nogi będą złociste. W trakcie pieczenia podlewać mięso sokami, które się z niego wytopiły lub wodą.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.