Pieczona noga z indyka
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
nogi indycze | 3 |
masło | 6 łyżek |
sól | |
czosnku | 3 ząbki |
ulubione zioła (np. tymianek, rozmaryn) | |
½ szklanki wody | |
czosnek | 3 ząbki |
Podudzie z indyka jest najlepszą częścią tego drobiu. To czerwone mięso ma wyrazisty smak i jest bardzo miękkie. Najlepiej smakuje jeśli dzień wcześniej zamarynuje się je w oleju wymieszanym z przyprawami i solą.
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Mięso umyć i osuszyć. Pod skórę wsunąć kawałki masła i posiekany czosnek, a wierzch oprószyć solą i ulubionymi ziołami. Nogi przełożyć do brytfanny. Piec bez przykrycia przez 1,5 do 2 godzin, aż nogi będą złociste. W trakcie pieczenia podlewać mięso sokami, które się z niego wytopiły lub wodą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.