Pieczona gęś z czerwoną kapustą

  • Czas 4 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gęś 1
majeranek 3 łyżki
marchew 2
cebula 2
czerwona kapusta 1,5 kg
czerwony ocet winny 0,5 szklanki
goździki kilka
anyż 1 gwiazdka
oliwa z oliwek
pieprz
cukier 1 łyżka
sól
pomarańcza do przybrania

Umyć gęś i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć z zewnątrz dokładnie pieprzem, a w środku solą i majerankiem. Obrać marchewki, pokroić na plasterki i ułożyć na dnie brytfanny posmarowanej oliwą. Pokroić 1 cebulę w piórka i ułożyć na marchewce. Podlać wszystko szklanką wody i położyć na środku gęś.

Piec do 3 godzin w temperaturze 170°C i co jakiś czas polewając wodą.

Poszatkować kapustę, odkładając twarde części. Drobno pokroić drugą cebulę. Rozgrzać oliwę w garnku, podsmażyć cebulę i dodać kapustę. Dolać ocet i niepełną szklankę wody. Wymieszać i dodać gwiazdkę anyżu, goździki, cukier, sól i pieprz. Przykryć i dusić około godzinę na małym ogniu.

Wyjąć gęś z piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia i posmarować wodą z solą. Zwiększyć temperaturę do 200°C i dokończyć pieczenie. Pokroić gęś na porcje i podawać z warzywami z pieczenia, czerwoną kapustą, przybraną kawałkami pomarańczy ze skórką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.