Umyć gęś i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć z zewnątrz dokładnie pieprzem, a w środku solą i majerankiem. Obrać marchewki, pokroić na plasterki i ułożyć na dnie brytfanny posmarowanej oliwą. Pokroić 1 cebulę w piórka i ułożyć na marchewce. Podlać wszystko szklanką wody i położyć na środku gęś.
Piec do 3 godzin w temperaturze 170°C i co jakiś czas polewając wodą.
Poszatkować kapustę, odkładając twarde części. Drobno pokroić drugą cebulę. Rozgrzać oliwę w garnku, podsmażyć cebulę i dodać kapustę. Dolać ocet i niepełną szklankę wody. Wymieszać i dodać gwiazdkę anyżu, goździki, cukier, sól i pieprz. Przykryć i dusić około godzinę na małym ogniu.
Wyjąć gęś z piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia i posmarować wodą z solą. Zwiększyć temperaturę do 200°C i dokończyć pieczenie. Pokroić gęś na porcje i podawać z warzywami z pieczenia, czerwoną kapustą, przybraną kawałkami pomarańczy ze skórką.