Pieczona dynia z sałatką jabłkowo-gruszkową
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | 1/2 (ok. 1,5kg) |
majeranek suszony | 1 łyżka |
miód płynny do polania dyni | 3 łyżki |
czosnek | 4 ząbki |
oliwa | 3 łyżki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
jabłka | 2 |
gruszki | 2 |
miód płynny do doprawienia sosu | 2 łyżki |
cytryna | 1 |
pietruszka | mały pęczek |
sól i pieprz | do smaku |
olej dyniowy | 4 łyżki |
Pyszna sałatka z owocową salsą. Idealna na kolację lub wegetariański posiłek.
W dużej misce wymieszać majeranek z miodem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dynię wydrążyć z pestek i miąższu, pokroić na półksiężyce, obrać ze skóry, przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie obtoczyć każdy kawałek w marynacie z przypraw. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Przygotować sałatkę: W misce wymieszać sok z cytryny, olej dyniowy, miód, posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Owoce umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ ze skórką pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem. Podawać z upieczoną dynią.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.