- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | 1/2 (ok. 1,5kg) |
majeranek suszony | 1 łyżka |
miód płynny do polania dyni | 3 łyżki |
czosnek | 4 ząbki |
oliwa | 3 łyżki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
jabłka | 2 |
gruszki | 2 |
miód płynny do doprawienia sosu | 2 łyżki |
cytryna | 1 |
pietruszka | mały pęczek |
sól i pieprz | do smaku |
olej dyniowy | 4 łyżki |
W dużej misce wymieszać majeranek z miodem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dynię wydrążyć z pestek i miąższu, pokroić na półksiężyce, obrać ze skóry, przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie obtoczyć każdy kawałek w marynacie z przypraw. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Przygotować sałatkę: W misce wymieszać sok z cytryny, olej dyniowy, miód, posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Owoce umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ ze skórką pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem. Podawać z upieczoną dynią.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...