Pieczona dynia z fetą i oliwkami
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | pół średniej |
ser feta | 200 g |
oliwki drylowane | 100 g |
oliwa | 3 łyżki |
sok z cytryny | 2 łyżeczki |
ulubione zioła | do smaku |
Pieczona dynia z fetą to rewelacyjne połączenia smaków. I jakie to proste!
Dynię umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić dynię w plastry. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na niej cząstki dyni. Posmarować łyżką oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec ok. 30 minut (w zależności od gatunku dyni i grubości cząstek). Raz odwrócić. Można też dynię upiec na grillu. Przygotować sos mieszając oliwę z sokiem z cytryny i ziołami. Miękką, gorącą dynię posypać pokruszoną fetą. Polać sosem lub sos podać oddzielnie. Serwować gorącą z dodatkiem oliwek. Uwaga: do tej potrawy bardzo dobrze nadaje się dynia hokkaido, którą je się ze skórką. Warto zainwestować w dobry gatunek fety, taki, który ładnie się pokruszy.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.