- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | pół średniej |
ser feta | 200 g |
oliwki drylowane | 100 g |
oliwa | 3 łyżki |
sok z cytryny | 2 łyżeczki |
ulubione zioła | do smaku |
Dynię umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić dynię w plastry. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na niej cząstki dyni. Posmarować łyżką oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec ok. 30 minut (w zależności od gatunku dyni i grubości cząstek). Raz odwrócić. Można też dynię upiec na grillu. Przygotować sos mieszając oliwę z sokiem z cytryny i ziołami. Miękką, gorącą dynię posypać pokruszoną fetą. Polać sosem lub sos podać oddzielnie. Serwować gorącą z dodatkiem oliwek. Uwaga: do tej potrawy bardzo dobrze nadaje się dynia hokkaido, którą je się ze skórką. Warto zainwestować w dobry gatunek fety, taki, który ładnie się pokruszy.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...