Pieczona dynia na ryżu
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Dynia (najlepiej hokkaido) | 400 g |
ryż | 1/2 szklanki |
pestki dyni | 2 garście |
Czarna fasolka | 1/2 szklanki |
Duży pomidor | 1 |
oliwa | 100 ml |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
Rozmaryn do dekoracji | |
sól i pieprz |
Znakomite, lekkie danie na jesienny lunch.
Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić, nalać świeżą wodę, ugotować do miękkości. Ugotować ryż. Dynię umyć, pokroić w cząstki, nie obierać. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cząstki dyni posmarować oliwą i upiec (ok 20 minut). Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Z pomidora usunąć sok i pestki. Pokroić w kostkę. Wymieszać fasolkę, ryż, pestki i pomidora z oliwą o octem, zostawiając 2 łyżki sosu do polania dyni. Ułożyć dynię na sałatce ryżowej i polać resztą sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować rozmarynem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.