Pieczona dorada po hiszpańsku

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Klasyczny sposób przygotowywania dorady. Szybki, nie wymagający wiele wysiłku i bardzo efektowny.

Nagrzać piekarnik do  200C/termoobieg180C. Z jednej strony ryby wykonać 2-3 skośne nacięcia i w każde wcisnąć wycinek cytryny. Naoliwić naczynie żaroodporne. Włożyć rybę naciętą stroną do góry.
rozłożyć ziemniaki, pomidory, cebule i liście laurowe dookoła ryb. Polać resztą oliwy, sokiem z cytryny i winem. Doprawić solą i pieprzem.
Przykryć folią i piec 20-25 minut, w razie potrzeby dolewając wina. Usunąć folie i piec jeszcze 10 minut aż ryba i ziemniaki się przyrumienią.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.