Pieczona dorada po hiszpańsku
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
dorada | 1 duża albo 2 małe |
cytryny | 2 |
oliwa | 100 ml |
ziemniaki | 2 średniej wielkości |
pomidorki koltajlowe przecięte na połówki | 15 sztuk |
cebula pokrojona na plasterki | ½ |
liście laurowe | 2 |
wytrawne białe wino | 1 szklanka |
świeży tymianek | kilka gałązek |
Klasyczny sposób przyrządzania dorady. Szybki, prosty i bardzo efektowny.
Z jednej cytryny wycisnąć sok, a połówkę drugiej pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i krótko obgotować.
Nagrzać piekarnik do 200 C/termoobieg180 C. Z jednej strony ryby wykonać 2-3 skośne nacięcia i w każde wcisnąć wycinek cytryny. Naoliwić naczynie żaroodporne. Włożyć rybę naciętą stroną do góry.
Rozłożyć ziemniaki, pomidory, cebule, tymianek i liście laurowe dookoła ryb. Polać resztą oliwy, sokiem z cytryny i winem. Doprawić solą i pieprzem.
Przykryć folią i piec 20-25 minut, w razie potrzeby dolewając wina. Usunąć folie i piec jeszcze 10 minut aż ryba i ziemniaki się przyrumienią.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.