- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
dorada | 1 duża albo 2 małe |
cytryny | 2 |
oliwa | 100 ml |
ziemniaki | 2 średniej wielkości |
pomidorki koltajlowe przecięte na połówki | 15 sztuk |
cebula pokrojona na plasterki | ½ |
liście laurowe | 2 |
wytrawne białe wino | 1 szklanka |
świeży tymianek | kilka gałązek |
Z jednej cytryny wycisnąć sok, a połówkę drugiej pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i krótko obgotować.
Nagrzać piekarnik do 200 C/termoobieg180 C. Z jednej strony ryby wykonać 2-3 skośne nacięcia i w każde wcisnąć wycinek cytryny. Naoliwić naczynie żaroodporne. Włożyć rybę naciętą stroną do góry.
Rozłożyć ziemniaki, pomidory, cebule, tymianek i liście laurowe dookoła ryb. Polać resztą oliwy, sokiem z cytryny i winem. Doprawić solą i pieprzem.
Przykryć folią i piec 20-25 minut, w razie potrzeby dolewając wina. Usunąć folie i piec jeszcze 10 minut aż ryba i ziemniaki się przyrumienią.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...