Pieczona brukselka z winogronami
- Czas 5 min.
- Czas oczekiwania 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
brukselka | 4 szklanki |
czerwone winogrona | 2 -3 szklanki |
łuskane orzechy włoskie | 1/2 szklanki |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
świeży tymianek | 2 łyżki |
sól i świeżo mielony czarny pieprz | |
ocet balsamiczny | 2 -3 łyżki |
Brukselka to pyszne, jesienne warzywo. Jeśli znudził się Wam klasyczny przepis – z zasmażaną bułką tartą, polecamy wersję z winogronami i orzechami.
Nastawić piekarnik na 200°C. Brukselkę obrać z odstających liści. Na głąbach brukselek naciąć krzyżyki. Do naczynia żaroodpornego wrzucić brukselki, winogrona i połamane na duże kawałki orzechy. Oprószyć solą i pieprzem. Na końcu polać oliwą i posypać tymiankiem. Piec przez 20-30 minut, do momentu aż liście brukselek lekko zbrązowieją. Po wyjęciu z piekarnika skropić octem balsamicznym. Podawać na ciepło.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.