- Czas przygotowania 5 min.
- Czas oczekiwania 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
brukselka | 4 szklanki |
czerwone winogrona | 2 -3 szklanki |
łuskane orzechy włoskie | 1/2 szklanki |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
świeży tymianek | 2 łyżki |
sól i świeżo mielony czarny pieprz | |
ocet balsamiczny | 2 -3 łyżki |
Nastawić piekarnik na 200°C. Brukselkę obrać z odstających liści. Na głąbach brukselek naciąć krzyżyki. Do naczynia żaroodpornego wrzucić brukselki, winogrona i połamane na duże kawałki orzechy. Oprószyć solą i pieprzem. Na końcu polać oliwą i posypać tymiankiem. Piec przez 20-30 minut, do momentu aż liście brukselek lekko zbrązowieją. Po wyjęciu z piekarnika skropić octem balsamicznym. Podawać na ciepło.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...