Mięso opłukać, wysuszyć natrzeć 1 łyżeczką soli i cukrem. Rozetrzeć w moździerzu goździki, kolorowy pieprz, jałowiec i ziele angielskie. Posypać mięso przyprawami i oprószyć majerankiem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec dwie godziny w temperaturze 180 stopni C. Podczas pieczenia często polewać winem i bulionem. Pieczeń podawać z sosem z pieczenia i ziemniakami z wody.
Pieczeń z szynki
- Czas 3 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
surowa szynka wieprzowa | 1,2 kg |
bulion | 250 ml |
kolorowy pieprz | 1 łyżeczka ziaren |
goździki | 6 |
jałowiec | 5 ziaren |
ziele angielskie | 6 ziaren |
suszony majeranek | 1 łyżka |
czerwone wino | 200 ml |
pieprz | |
cukier | 1 łyżka |
sól | |
świeży rozmaryn | do dekoracji |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.