Pokroić cebule w piórka. Umyć warzywa, obrać i pokroić w kostkę. Umyć mięso, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić smalec W brytfance i podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną włoszczyznę razem z cebulą i dusić pod przykryciem. Dodać przecier pomidorowy, wino, 3 szklanki wody, bulion i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 1½ do 2 godzin. Gdy mięso jest gotowe odcedzić sos przez sitko i przelać do rondelka. Wsypać pokruszone pierniczki i gotować, aż ciastka się rozpuszczą, cały czas mieszając. Mięso podajemy pokrojone w plastry i polane sosem. Do tak przygotowanej świątecznego wołowiny najlepiej pasują gotowane warzywa i puree z ziemniaków.
Pieczeń wołowa w sosie korzennym
- Czas 2 godz. 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
udziec wołowy | 1,5kg |
smalec | 1 łyżka |
cebula | 2 duże szt. |
włoszczyzna | 1 pęczek |
domowy przecier pomidorowy | 2 łyżki |
czerwone wytrawne wino | 1 kieliszek |
bulion wołowy | 0,5 szklanki |
pierniczki bez dodatków | 4 |
ziele angielskie | 3 ziarenka |
goździki | kilka |
pieprz czarny | 1 łyżka ziarenek |
jagody jałowca | 1 łyżka |
masło | 1 łyżka |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.