Pieczeń wołowa w auszpiku

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
upieczona wołowina 1 kg
marchewki 3
kiszone lub konserwowe ogórki litrowy słoik
bulion wołowy 1,5 litra
żelatyna 6 łyżeczek
natka pietruszki, tymianek szklanka świeżych li
sól i pieprz do smaku
krązki czerwonej cebuli do podania
Bardzo dekoracyjne danie na specjalne okazje.

Marchewki ugotować w osolonym wrzątku (10 minut) i pokroić w podłużne plasterki. Mięso pokroić w plasterki w poprzek włókien. Ogórki pokroić w kostkę. Małą keksówkę wyłożyć folią do żywności. Zagotować wywar i rozpuścić w nim żelatynę. Ostudzić. Na dno keksówki wlać warstwę wywaru. Układać warstwami ogórki, marchewkę i mięso przelewając stygnąca galaretą i przesypując ziołami. Przykryć folią i odstawić do lodówki na noc.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.