Pieczeń wieprzowa z kminkiem po polsku

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
chuda wieprzowina z kością (szynka, łopatka) 700g
smalec 40g
mąka 10g
cebula 80g
słonina ze skórką
czosnek 6 ząbków
kminek 10g
sól

Umyte i osuszone mięso oprószyć mąką i solą. Obsmażyć na silnym ogniu na rozgrzanym smalcu. Przełożyć je do brytfanny o odpowiedniej wielkości. Dodać tłuszcz ze smażenia, obraną i pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Obłożyć mięso plastrami słoniny, posypać kminkiem, skropić wodą. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (170-180 C). W trakcie pieczenia polewać często sosem spod pieczeni. Sos uzupełniać wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je i pokroić w cienkie skośne plastry w poprzek włókien.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.