Pieczeń wieprzowa amatorska
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
zalewa: | |
ocet jabłkowy | pół szklanki |
białe wino | 1 szklanka |
goździki | 4 |
liście laurowe | 2 |
ziele angielskie | 4 ziarna |
gorczyca | 1 łyżeczka |
pieczeń: | |
szynka wieprzowa (a jak ktoś lubi bardziej kleiste, to łopatka) | 1kg |
masło | 80g |
sól i pieprz | |
mąka pszenna | 2 łyżki |
cebula | 3-4 |
smalec | 3 łyżki |
Składniki na zalewę zagotować i ostudzić. Zalać mięso i marynować przez całą noc. Zapeklowane mięso opłukać w dużej ilości wody. Odsączyć. Oprószyć solą i mąką. Rozgrzać na dużej patelni smalec i obsmażyć na nim mięso na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla dodając kilka łyżek wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu. Pokroić cebulę w talarki i usmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do mięsa po godzinie. Mięso polać sosem z marynaty i dusić jeszcze około półtorej godziny aż pieczeń będzie miękka. Na samym końcu dodać do sosu 80 g masła. Wyjąć miękkie mięso i pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien. Ułożyć na półmisku i polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną zasmażoną albo z surówką z warzyw.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.