Pieczeń rzymska

  • Czas 1 godz. 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mięso mielone wołowo - wieprzowe 600 g
szczypiorek 0,5 pęczka
cebula 1 duża szt.
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
bułka tarta 8 łyżek
ostra papryka 0,5 łyżeczki
pieprz
jajko 3
sól

Posiekać cebulę i czosnek. Dodać do mięsa razem z jednym jajkiem, przyprawami i sześcioma łyżkami bułki tartej. Wymieszać. Ugotować pozostałe jajka. Obrać, pokroić na połówki. Posypać blat bułką tartą, wyłożyć mięso i uformować prostokąt. Na brzegu ułożyć w rzędzie połówki jajek. Posypać mięso posiekanym szczypiorkiem. Zwinąć  mięso tak, aby jajka znalazły się w środku. Zlepić brzegi i całość w bułce tartej. Włożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 50 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.