Posiekać cebulę i czosnek. Dodać do mięsa razem z jednym jajkiem, przyprawami i sześcioma łyżkami bułki tartej. Wymieszać. Ugotować pozostałe jajka. Obrać, pokroić na połówki. Posypać blat bułką tartą, wyłożyć mięso i uformować prostokąt. Na brzegu ułożyć w rzędzie połówki jajek. Posypać mięso posiekanym szczypiorkiem. Zwinąć mięso tak, aby jajka znalazły się w środku. Zlepić brzegi i całość w bułce tartej. Włożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 50 minut.
Pieczeń rzymska
- Czas 1 godz. 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
mięso mielone wołowo - wieprzowe | 600 g |
szczypiorek | 0,5 pęczka |
cebula | 1 duża szt. |
majeranek | 1 łyżeczka |
czosnek | 2 ząbki |
bułka tarta | 8 łyżek |
ostra papryka | 0,5 łyżeczki |
pieprz | |
jajko | 3 |
sól |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.