Pesto rosso
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
suszone pomidory | 2 szklanki |
czos | 2 ząbki |
orzeszki piniowe | 1 szklanka |
ser Pecorino Romano | 150 g |
oliwa extra vergine | 3/4 szklanki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
świeża bazylia | mały pęczek |
sól morska, cukier i pieprz | do smaku |
Przygotowanie w moździerzu:
1. Pomidory drobno pokroić.
2. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
3. Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach, oderwać listki bazylii.
4. Utrzeć w moździerzu obrany czosnek z solą, dodać orzeszki, ser, rozdrobnione pomidory i ciągle ucierać. Dodać listki bazylii. Utrzeć.
5. Dolewać stopniowo oliwę i sok z cytryny, nie przerywając ucierania, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Przygotowanie w malakserze:
Obrać czosnek, pokroić pomidory i bazylię, orzeszki uprażyć na suchej patelni. Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki zmiksować, dolewając oliwę i sok z cytryny. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Pesto przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami, przechowywać w lodowce około 2 tygodni, lub pasteryzować 15 minut od zagotowania wody w garnku wyłożonym ściereczką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.