Penne zapiekane ze szpinakiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron penne 500g
świeży szpinak 500g
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko pół litra
gałka muszkatołowa szczypta
czosnek 2 ząbki
ser cheddar 100g
sól i pieprz
To nieprawda, że dzieci nie lubią szpinaku. Spróbujcie!

Ugotować makaron al  dente. Szpinak oczyścić, opłukać, pokroić. Zasmażyć masło z mąką, rozprowadzić mlekiem, gotować 5 minut. Doprawić roztartym czosnkiem i gałką. Ser zetrzeć. Ugotowany makaron wymieszać ze szpinakiem,  sosem beszamelowym i serem. Włożyć do naczynia żaroodpornego  i zapiekać ok. 12 minut w temperaturze 200C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.