Penne zapiekane ze szpinakiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron penne | 500g |
świeży szpinak | 500g |
masło | 3 łyżki |
mąka | 3 łyżki |
mleko | pół litra |
gałka muszkatołowa | szczypta |
czosnek | 2 ząbki |
ser cheddar | 100g |
sól i pieprz |
To nieprawda, że dzieci nie lubią szpinaku. Spróbujcie!
Ugotować makaron al dente. Szpinak oczyścić, opłukać, pokroić. Zasmażyć masło z mąką, rozprowadzić mlekiem, gotować 5 minut. Doprawić roztartym czosnkiem i gałką. Ser zetrzeć. Ugotowany makaron wymieszać ze szpinakiem, sosem beszamelowym i serem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 12 minut w temperaturze 200C.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.