- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron penne | 500g |
świeży szpinak | 500g |
masło | 3 łyżki |
mąka | 3 łyżki |
mleko | pół litra |
gałka muszkatołowa | szczypta |
czosnek | 2 ząbki |
ser cheddar | 100g |
sól i pieprz | |
Ugotować makaron al dente. Szpinak oczyścić, opłukać, pokroić. Zasmażyć masło z mąką, rozprowadzić mlekiem, gotować 5 minut. Doprawić roztartym czosnkiem i gałką. Ser zetrzeć. Ugotowany makaron wymieszać ze szpinakiem, sosem beszamelowym i serem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 12 minut w temperaturze 200C.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...