Penne z białym pesto

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron penne 500 g
ser risotta 200 g
czosnek 3 ząbki
migdały 300 g
śmietana 30% 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól
pieprz
listki świeżej bazylii do przybrania

Zalać migdały wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Obrać ze skórki i dokładnie zmielić.

Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić.

Wymieszać zmielone migdały z pokruszonym serem risotta, śmietaną, sokiem z cytryny oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Dodać makaron do sosu, wymieszać i chwilę razem podgrzać. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.